torstai 19. toukokuuta 2016

Gott ist tot:n tyyli ja tarkoitus - Vaikeus Harnin ja Pathfinderin yhteensovittamisessa

Harn on mikrohistoriaa lähellä oleva kypsä, maanläheinen ja realistinen maailma, kun taas Pathfinder on puberteettinen, herooinen ja fantastinen sääntöjärjestelmä. Projektissani Pathfinder otetaan pelimekaniikaksi sellaisenaan, mutta Gott ist tot-maailma vain lainaa Harnista elementtejä, kenties suorastaan plagioivasti, mutta se on silti oma kyseiseen sääntöjärjestelmään sovitettu maailmansa. Mutta mikä on tämän sekoituksen tarkoitus? Mitä haluamaani on Pathfinderissa ja toisaalta mitä Harnista puuttuu? Minun on vaikea vastata näihin kysymyksiin.

Kaikkihan alkoi siitä, kun ostin netistä kartanpiirto-ohjelmia. Gott ist tot onkin pohjimmiltaan vain Fractal Terrains 3:n luoma satunnaismaailma, jota hivenen muokkasin ja jota ryhdyin elävöittämään. Toki jonkinlainen jumalallinen luomistarina syntyi aika nopeasti, mutta tähän mennessä olen pikemminkin sovittanut yhteen jo olemassa olevia elementtejä kuin ajatellut, mitä haluan tehdä.

Pathfinder on tietysti saanut huomattavaa suosiota maailmalla, mutta perimmältään se kertoo supersankareista, jotka mättävät luolissa mörköjä tarkoituksenaan löytää kauan sitten kadonnut taikakalu, jotta keskiaikamarkkinat saataisiin pelastettua suurelta ilkimykseltä. 95% säännöistä keskittyy käsittelemään tämän mätön teknisiä yksityiskohtia. Harnissa puolestaan simuloidaan Torppari-Jaskan yrityksiä myydä matoisia omenoita lahonneista härkävetoisista kärryistään räntäsateessa polvia myöten mutavelliin uponneena. Onko näiden ulottuvuuksien välillä lopultakaan yhteistä maaperää, jota viljellä?

Supersankaritarinoissa väliä on vain naamioiduilla pelleillä ja näiden vastustajilla; silta on rakennettu vain, jotta konna voisi heittää päähenkilömme kätevästi keskelle hyistä virtaa, sillä kukaan ei kysy sitä, oikeuttavatko kyseiset liikennemäärät kustannuksia. Tavikset eivät omaa yksilöllisiä piirteitä, he kulkevat kaduilla vain päästäkseen osoittamaan taivaalle ja huutamaan: "Katsokaa, Teräsmies!" Tosiasia on, etteivät supersankarit kaipaa maailmaa edes kulisseiksi, maailma on pelkkä juliste rekvisiittavaraston seinällä.

Pathfinder ja Harn eivät sovi yhteen, siitä ei pääse mihinkään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti